Bojler típusok – legfontosabb tudnivalók

A bojler olyan szerkezet, amelyet elsősorban vízmelegítésre, illetve a meleg víz tárolására, melegen tartására használnak. Bojlernek nevezzük a háztartási melegvíz-tartályok mellett például a gőzgépek víztartályát is, de utóbbit mégis inkább gőzkazánnak nevezzük. A bojler a tartály segítségével maximalizálja a fűtőkapacitást és azonnal képes meleg vizet szolgáltatni a hozzá bekötött rendszernek.

A bojler először az 1800-s évek elején jelent meg, az elektromos árammal hajtott bojler szerkezeteket csak az 1896-s években kezdték el sorozatban gyártani. A szerkezet azóta számos változáson és modernizáláson keresztül ment. A következőkben röviden ismertetjük, mit kell a bojler különböző típusainak működéséről tudni.

Bojler
Bojler

Gázbojler

Földgázzal és propánnal működő vízmelegítők ugyanazon elv alapján működnek, a gáz- vagy propánégő a tárolótartály aljánál helyezkedik el, onnan melegíti fel a vizet. A fűtőolajjal működő bojler hasonló elv alapján üzemel, olajpárát és levegőt melegít fel elektromos szikra segítségével. A gázbojler gázkibocsájtását különféle szellőztető technológiákkal vezetik el. Azok a típusok, amelyek a légkörbe továbbítják a gázokat, a helyiség levegőjét használják az égéshez és az elszíváshoz, az égéstermék a felhajtóerő segítségével távozik. Vannak olyan típusok is, amelyeket saját ventilátorral szerelnek fel, ezzel segítve az égéstermék eltávolítását. A direkt szellőzéssel működő rendszerek nem használják a benti levegőt, az égéshez kintről nyerik azt ki, és az égéstermék is kifelé távozik.

 

Villanybojler

A legtöbb elektromos vízmelegítő, villanybojler elektromos ellenállással bíró alkatrészeket használ a tartályban lévő víz felmelegítéséhez. Két ilyen alkatrész található a szerkezetben, egy a tartály tetején, egy pedig az alján, amelyeket külön termosztát vezérel. Az alsó rész a tárolás során keletkező hőveszteséget pótolja, a felső pedig a víz használata idején melegíti a vizet. Néhány ilyen szerkezetben csak az alsó részen található melegítő. A két rész működése során a vízkő a legnagyobb ellensége, a bojler belső szerkezete általában a vízkövesedés miatt megy tönkre.

 

Napenergiával működő bojler

Egyre inkább elterjednek az olyan bojlerek, amelyek a napenergiát használják fel a víz felmelegítéséhez. A napkollektorokat a lakáson kívül helyezik el, általában a tetőn vagy a közelben a földön. A bojler tartálya lehet hagyományos típusú vagy kifejezetten ilyen célra tervezett változat. Ez a bojlerszerkezet még nem terjedt el nagy tömegben a magas árfekvése miatt Egyszer kellene csak egy ilyen bojler szerkezetbe beruházni és éveken keresztül spórolhatunk az áramköltségen. Az ilyen típusú bojler szerkezet a felhasználóra sem ártalmas, hiszen természetes energiából dolgozik. Míg a fosszilis vagy az elektromos árammal hajtott bojler veszélyes lehet, addig ez környezetbarát és biztonságosabb is.

Napenergiával működő bojler
Napenergiával működő bojler

Fontos mérlegelnünk bojler választás során, hogy lakásunk milyen bojler szerkezetet bír elviselni. Ha régi az elektromos hálózatunk, célszerű fosszilis hajtású bojler beszerelése. Ha viszont a szellőztetést nem tudjuk megoldani, akkor inkább az elektromos bojler használata javasolt. Fontos, hogy szakember szerelje be, és hogy biztonságos, ellenőrzött kereskedőtől legyen vásárolva. Bontás, beszerelés során is szakembernek kell ott lennie. Egy jól megválasztott bojler évtizedeken keresztül kiszolgálhatja a családot és a házat és a megfelelő típussal energiát is spórolhatunk.