Radiátor: A fűtési rendszer szíve

Amennyiben van egy korszerű kazánunk és kiválasztottuk a legjobb fűtéstechnikai rendszert, szükség van a radiátor beszerzésére, mely esetében szintén nagy választékkal találkozunk. Korábban az épületekbe beszerelt radiátorok között nem volt nagy típusválaszték, egyféle fazonnal találkoztunk, a dizájnra semmit nem adtak. Ma már radiátor szín és típus között válogatva, megtalálhatjuk azt, amelyik legjobban illik a lakásunkhoz. A legjobb típus az, amelyik szinte beleolvad a környezetébe és nem tűnik fel a szobában. Fontos szempont az ár és kapacitás is. Ahhoz, hogy gondosan megválasszuk a radiátort, fel kell mérni az igényeket, a fűtési rendszer lehetőségeit is.

A radiátor típusok közül sajtolt alumínium radiátorok a legnépszerűbbek méretük miatt. Anyaguk legfontosabb előnye, hogy a radiátor nem rozsdásodik, fontos azonban a bekötésnél figyelni az elektrokémiai korrózióra.  Az anyagát tekintve találunk még acéllemez-radiátort a boltok kínálatában. Ez utóbbi kategória a klasszikus radiátorok fazonját követi, de egy kissé keskenyebb stílusában. Nem kell választani a radiátorok esetében a praktikum és az esztétikum között: a gyártók igyekeznek olyan minőségi darabokat előállítani, melyek díszei is a lakásoknak.

radiátor
radiátor

Bármelyik radiátort választjuk, felületük anódosan oxidált. A radiátor választásánál fontos szempont a kötéstáv, amit általában milliméterben mérik és mutatja, az előremenő és a visszatérő cső közepének mért értékét. Az alumínium radiátorok átlagos mérete 600 mm. Ezért a radiátor kiválasztásakor 600-as kötéstávolságú radiátort kell választani.

A műszaki adatok fényében elmondhatjuk, hogy a mai modern lemezradiátorok hőleadási képessége sokkal nagyobb, mint a régi öntöttvas lemezradiátoroké. Habár a felület csökken, a hőleadási képesség nő a radiátorok esetében. Minden fontos műszaki paramétert, előírást be kell tartani, hiszen a fűtőtestünk csak megfelelő körülmények között működik, csak a szakszerű bekötés mellett tudjuk kihasználni a kapacitását.

Radiátor elhelyezés

A radiátor elhelyezése lényeges kérdés. A radiátorból távozó hőt ne árnyékoljuk függönnyel vagy bútorral. Ha tartósan az ablak közelében és a padlónál vagyunk, fázni fogunk, míg a mennyezet alatt túl meleg van.  Az ablak alá helyezett radiátor meggátolja az ablaknál lezúduló levegő bejutását és akár a jó szellőzést is akadályozhatja. Érdemes tehát, ha mégis ablak alatt van a fűtőtest, akkor rövid függönyt tenni elő, de inkább helyezzük olyan falra, ahonnan legjobban kifejti a hatásfokát.

radiátor-elhelyezése
radiátor-elhelyezése

Miután felszereltük a radiátort és a kazánt a beállított rendszert szabályozni tudjuk a termosztátfejjel használat közben. Fontos eleme a radiátornak, hiszen egyénileg lehet módosítani a hőmérsékletet időjárástól és hőérzettől függően. Nem lesz túl meleg a lakás és nem melegszik túl a fűtőtest sem. A régi 80-90 Celsius fokos radiátorok ideje lejárt, a modern rendszerek maximum 60-65 Celsius fokig fűtik fel a rendszert, mely elegendő az épület és a lakók számára.

A korszerű hőszigetelésnek köszönhetően mai épületek hőigénye sokkal kisebb, mint a régi épületeké. A nyílászárók, radiátor-rendszerek és korszerű kazán beépítésének együttese adja, hogy az otthonunknak kevesebb a hőigénye és spórolni tudunk az energiával. Habár egy teljes fűtési rendszer kiépítése drágának tűnik, érdemes hosszú távú befektetésként tekinteni rá: jó hőszigetelés, egy modern kondenzációs kazán és egy rozsdamentes alumínium radiátorrendszer garantálja, hogy az otthon alacsony energiahasználat mellett is melegben legyen.